Solliciteren

Solliciteren

Wanneer een werkgever op de arbeidsmarkt op zoek is naar een nieuwe medewerker, kunt u solliciteren op een zogenaamde vacature. U wilt natuurlijk aan alle eisen voldoen zodat u uitgekozen wordt voor de functie. Het is daarom belangrijk om zo gericht mogelijk te solliciteren, zodat u zichzelf beter kunt verkopen.

1. Weet uw eigen kwaliteiten

Wanneer u gaat solliciteren is het van belang dat u zelfkennis heeft: wat zijn uw goede en minder goede eigenschappen? En wat zijn uw kwaliteiten en ervaringen? Nadat u dit allemaal duidelijk op een rij hebt, kunt u op zoek gaan naar een baan die hier goed op aansluit. Deze eerste stap kost behoorlijk wat tijd, maar is wel één van de belangrijkste stappen tijdens het sollicitatieproces. Door een goede zelfkennis weet u namelijk welke vacatures goed bij u passen en zult u minder snel gedemotiveerd raken door afwijzingen omdat u niet aan het gewenste profiel voldoet.

2. Ga op zoek naar vacatures

Heeft u uw eigen kwaliteiten in beeld? Dan kunt u op zoek gaan naar vacatures. Vacatures zijn op veel verschillende plaatsen te vinden. Zowel online, via een uitzendbureau of via kranten komt u vacatures tegen. Heeft u een organisatie gevonden waar u graag zou willen werken, maar zijn er geen vacatures vrij? Dan kunt u ook altijd een open sollicitatie sturen. Meer hierover leest u op de pagina sollicitatiebrief.

3. Het schrijven van een sollicitatiebrief

Heeft u een vacature gevonden die helemaal bij uw kwaliteiten en wensen past? Dan is het tijd om te solliciteren! Dit doet u door het schrijven van een sollicitatiebrief en curriculum vitae. Meer hierover leest u hier.

4. Wacht een reactie af

Nadat uw sollicitatie de deur uit is gegaan, kan het soms enige tijd duren voordat u een reactie terugkrijgt. Heeft u al enige tijd gesolliciteerd maar nog steeds geen reactie ontvangen? Neem dan contact op met de organisatie om te vragen of uw brief in goede orde is ontvangen. Ook wanneer u bent afgewezen kunt u altijd navragen waarom u bent afgewezen zodat u daar bij volgende sollicitaties rekening mee kunt houden.

5. Het sollicitatiegesprek

Bent u uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan vindt er een zogenaamd oriënterend gesprek plaats waarbij de werkgever een globale indruk van u wilt krijgen: wie bent u en past u goed binnen het bedrijf? Maar natuurlijk kunt u ook zelf vragen stellen om te kijken of de functie en het bedrijf wel echt bij u passen.

Zorg voor een goede voorbereiding: ontvang zoveel mogelijk informatie over het bedrijf zodat u geïnteresseerd overkomt. De eerste indruk is meestal bepalend en wordt vaak al bij het kennismaken beslist.

6. Maak een verslag van het gesprek

Welke vragen werden er gesteld? En op welke vragen gaf u een sterk antwoord? Werk alle minder goede en goede punten van het gesprek uit ter voorbereiding voor volgende gesprekken voor deze functie of andere functies.

7. Het vervolggesprek

Vaak dienen er meerdere gesprekken te worden doorlopen alvorens u wordt aangenomen voor een functie. Bij het tweede gesprek kunt u daarom uitgebreidere vragen verwachten die dieper ingaan op uw persoonlijkheid, ervaring en motivatie.

Helaas is er vaak maar één kandidaat het meest geschikt voor de functie. Bent u afgewezen? Raak niet teleurgesteld maar zie het juist als een les en houd bij de volgende sollicitaties rekening met punten die ditmaal niet zo sterk waren.

Na het vervolggesprek kan er eventueel ook nog een arbeidsvoorwaardengesprek plaatsvinden. Hierbij worden salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden besproken. 

Terug naar overzicht
Internet vacaturesites algemeenGezondheidszorgFinanciële sector (bank- en verzekeringswezen)HorecaICTJuridischUitzendbureausAgrarische / technische sectorStageCommerciële sector (marketing en sales)OnderwijsPromotiewerkVakantiewerk / bijbaanLuchtvaartOverheid
overzicht-vacaturesites.nl 2024 | Sitemap Privacy & Disclaimer | | Vacatures media |